De Catalaanse stad Girona, of Gerona, is een bijzonder sfeervolle plaats, ongeveer 100 kilometer boven Barcelona, die zeker op je wensenlijstje moet staan van te bezoeken steden. Het is de hoofdstad van de provincie Girona en heeft zijn oorsprong in de tijd van de Romeinen. Het heeft een prachtig historisch centrum met mooie, sfeervolle pleinen met restaurantjes en terrasjes waar je van het ultieme Spaanse leven kunt genieten met een goed glas wijn, heerlijke tapas en een authentieke Spaanse sfeer.

Girona wordt ook wel het kleine broertje van Barcelona genoemd en is zeker een goed alternatief voor de grote stad als je wat minder drukte wenst. Wil je helemaal geen drukte, dan is het aan te raden de stad te bezoeken in het voorjaar of najaar.

Geschiedenis

De stad heeft een turbulent verleden met verschillende belegeringen, waaronder door de Moren, en dat is goed te zien. Girona ademt historie uit en dat komt met name doordat de oude stad goed bewaard is gebleven. Het oude gedeelte is tegen de heuvels gebouwd en hier bevinden zich ook de meeste bezienswaardigheden. Deze zijn allemaal op redelijke afstand van elkaar en daarom goed te belopen tijdens een stadswandeling. Er zijn verschillende wandelroutes gratis verkrijgbaar voor het oude centrum bij de plaatselijke toeristenbureaus. Mocht je liever niet te veel willen lopen, dan kun je ook het toeristentreintje nemen dat langs alle belangrijke bezienswaardigheden rijdt.

kathedraal van girona

Bezienswaardigheden

Girona staat bol van de bijzondere bezienswaardigheden in de oude stad. Zo heb je de gekleurde huizen aan de rand van de rivier Onyar die half hangend over het water altijd de aandacht trekken en een plaatje zijn om te zien. De daarbij gelegen bruggen zijn ook de moeite waard.

De blikvanger van de stad is toch wel de Kathedraal van Girona (afbeelding hiernaast), één van de mooiste voorbeelden van Gotische architectuur. Door de Moren werd deze destijds gebruikt als moskee, maar nadat zij waren verdreven uit de stad is deze grondig verbouwd en nu een prachtige kathedraal.

Maar er zijn zoveel meer mooie dingen te zien in Girona. De naar Arabisch voorbeeld gebouwde badhuizen uit 1194 zijn daar een indrukwekkend voorbeeld van. Ook verschillende kerken en musea met de prachtigste collecties en het het theater van Girona zijn het bezoeken waard.

De Joodse wijk verdient het extra onder de aandacht gebracht te worden als bezienswaardigheid. Deze wijk is te vinden vlakbij de kathedraal in de oude stad. Het is helemaal gerestaureerd en er is daar een geweldige dynamiek te beleven. Dit komt met name door de vele smalle trappen daar. Als je deze bestijgt ontdek je vele spannende inkijkjes onderweg. Deze geven je wandeling door de oude stad een extra dimensie.